НАЙКРАЩІ ПРАКТИКИ ТА ІДЕЇ ОСВІТЯН ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ ПОСІБНИКА «МАЛЯРНІ ТА ОПОРЯДЖУВАЛЬНІ РОБОТИ»

25 квітня 2024 року викладачі спецдисциплін, методисти та майстри виробничого навчання навчальних закладів професійної (професійно-технічної) освіти України, в яких функціонують НПЦ «Śnieżka», мали нагоду обмінятися досвідом та методичними напрацюваннями щодо використання навчального посібника «Малярні та опоряджувальні роботи». Семінар відбувся в онлайн-форматі за підтримки Директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України та ініціативи ТзОВ «Снєжка-Україна».

У заході взяли участь освітяни з 13 навчальних закладів профтехосвіти України. Також на зустрічі були Ірина  Шумік, генеральний директор Директорату професійної освіти МОНУ, Сергій Коваленко, державний експерт Директорату професійної освіти, Марек Павлусь, генеральний директор ТзОВ «СНЄЖКА-УКРАЇНА», Оксана Кукурудз, директор з маркетингу та комунікації на ринках України й експорту, Орест Жураківський, експерт з впровадження продукту ТзОВ «СНЄЖКА-УКРАЇНА». Також на онлайн-зустрічі  були присутні й автори посібника – Валентина  Гузюк і Тамара Федечко. Усього у семінарі взяло участь понад 40 учасників.

 

 

 

 

 

Такі заходи щодо обміном досвідом і найкращими методичними практиками між освітянами сприяють їхньому професійному розвитку та розширюють горизонти можливостей  використання сучасних інструментів та інтерактивних методів навчання для збагачення корисними матеріалами освітнього процесу для учнівської молоді. Сьогодні навіть застосування якісної навчальної літератури вимагає  від викладачів, майстрів, методистів демонструвати креативний підхід у викладенні навчального матеріалу, щоб мотивувати здобувачів професійної освіти до активного й натхненного опанування теоретичних знань і якісного відпрацювання кваліфікаційних навиків. Під час привітання генеральний директор Директорату професійної освіти МОНУ Ірина Шумік підкреслила, що цей навчальний посібник імплементовано в освітній процес. І дуже важливо, аби нові навчальні матеріали впливали на якість підготовки майбутніх фахівців.

 

 

 

 

Для компанії «Снєжка-Україна», яка ініціювала проведення онлайн-семінару, також важливим аспектом є ефективне використання посібника «Малярні та опоряджувальні роботи» у навчальній програмі  з підготовки робітників будівельного профілю. Адже у ньому висвітлені теми використання сучасних опоряджувальних матеріалів та технологій. І підприємство як соціальний партнер завжди орієнтоване, аби ділитися своїми інноваційними  розробками і практиками з представниками професійної освіти в рамках проєкту «Навчально-практичні центри «Śnieżka».

У ході семінару методисти, викладачі, майстри виробничого навчання розкрили індивідуальні підходи і методичні напрацювання для активного залучення учнів щодо використання навчального посібника  «Малярні та опоряджувальні роботи». Враховуючи реалії розвитку сучасних цифрових технологій, освітяни виявляють власні творчі здібності, тому для викладення навчального матеріалу з посібника застосовують найрізноманітніші яскраві, неординарні й інтерактивні формати подачі навчальної інформації, аби учні були активними учасниками освітнього процесу. Зокрема, педагоги зазначали, що теоретичні й дидактичні матеріали з посібника використовують для організації тренінгів, конкурсів, змагань, розгадування кросвордів, проведення різноманітних рольових ігор – всі ці методики та педагогічні винаходи максимально активізують учнів, стимулюють їхні розумові здібності, розвивають творчий потенціал в учнів, що сприяє ефективному сприйняттю й засвоєнню навчального матеріалу. Кожен навчальний заклад, що брав участь в онлайн-семінарі, продемонстрував індивідуально розроблені  формати подачі й висвітлення матеріалів навчального посібника «Малярні та опоряджувальні роботи». Усі запропоновані напрацювання педагогів заслуговують на увагу, адже орієнтовані на якісну підготовку майбутніх малярів-опоряджувальників та інших кваліфікованих робітників будівельної галузі.

Як наголошували педагоги навчальних закладів, посібник є корисним і для удосконалення знань професійних майстрів. Водночас навчальні заклади ПТО України використовують його і для перекваліфікації дорослого населення, зокрема, для  підготовки робітників з професії маляр.

Завдяки обміну досвідом між освітянами, які представили свої результативні й креативні розробки використання посібника «Малярні та опоряджувальні роботи» у навчальному процесі, кожен присутній почерпнув для себе цікаві й корисні  ідеї та надихнувся на подальше  удосконалення навчального процесу для здобувачів професійної  освіти.